/Files/images/416px-Coat_of_Arms_of_Kirovohrad_Oblast.svg.png Кіровогра́дська о́бласть — область у центральній частиніУкраїни. Утворена 10 січня 1939 року Указом Президії Верховної Ради СРСР.[1] Обласний центр — Кропивницький

Розташована у центрі України, у межиріччі Дніпра і Південного Бугу у південній частині Причорноморської височини. Практично вся територія області розташована на правому березі Дніпра та лівому березі Дніпра. На півночі межує з Черкаською, на північному сході зПолтавською, на сході та південному сході з Дніпропетровською, на півдні з Миколаївською та Одеською, на заході з Вінницькоюобластями України. За однією із версій географічний центр Українирозташований в селищі Добровеличківка.

Площа області становить 24,6 тис. км² (4,1 % від території України). Протяжність області з півночі на південь становить майже 148 км, із заходу на схід — 335 км.

Люди, що прославили Кіровоградщину


Після скасування кріпосного права в Олександрійському повіті прискорюється розвиток товарно-грошових відносин. Значного розвитку набула борошномельна промисловість, гончарне виробництво, обробіток шкір, меблярство. В селах повіту народовольці , (народники) створюють майстерні, в яких організовують навчання окремим спеціальностям. Одним з таких народників був Сергій Кравчинський (Степняк-Кравчинський) (1851-1895), борець за волю народу, що народився в селі Новий Стародуб). Европейську славу здобув, написавши у еміграції книгу «Підпільна Росія». Його твори «Андрій Кожухов», «Будинок на Волзі» стали популярними в країнах Европи та Америки. Всім народам світу відомий образ відважного Овода, але не всі знають, що для письменниці Е.Войнич праобразом відважного борця був саме Сергій Кравчинський, його відвага та готовність до боротьби так полонила письменницю, що вона написала цю книгу.

Батько й син Чижевські

Чижевський Іван Костянтинович (1863- 1923 ) У 1903 році народними земськими школами і лікарнями, викладав математику, фізику в Олександрійській чоловічій гімназії. Завдяки його зусиллям в селах повіту було збудовано 32 земські чотирирічні школи і багато сільських лікарень.

Чижевський Дмитро Іванович (1894 - 1977 ) Його дитинство пройшло в Олександрії. Розчарувався в революції, виїхав за кордон, де читав курс славістики. Написав багато праць, серед яких :

«Історія української літератури від початків до доби реалізму»;

«Філософія Г.Сковороди»

«Сімнадцяте сторіччя в духовній історії України». Перелік наукових праць Чижевського великий. Кіровоградщина шанує світлу пам,ять відомого вченого.

У радянські часи, коли вугільна промисловість працювала в повну силу , на вугільних підприємствах Олександрії працювали династії.

Ось один з прикладів.

Шахтарська сім,я Миколи Івановича Карталиша: батько працював гірнисім майстром, мати – машиністом сушильної установки, донька Тетяна – стволовою, донька Валентина – табельник, зять Володимир – гірником, невістка Оксана – апаратником хімводоочистки шахти, брат матері – Андрій - електрослюсарем.

Ной Морозовський. (його дружиною стала донька Чижевського Марія)

в 1913 році закінчив Олександрійську чоловічу гімназію з медаллю.

Знаменитий лікар, що все своє життя віддав справі боротьби з туберкульозом легенів.

На початку 20-х роківяк єдиний спеціаліст в цій галузі, консультує десятки санаторіїв, диспансерів, тубпунктів, головує в протитуберкульозній секції Наркомату охорони здоров'я УРСР, пізніше - головний фтизіатр України.

Післявоєнний спалах туберкульозу поставив Морозовського на передню лінію боротьби з цією хворобою, з якою він та колектив інституту успішно боролись. Н. Морозовський був ініціатором впровадження в Україні пневмоторексного апарату при лікуванні легеневих захворювань.

Ми з повним правом гордимося олександрійцем, який врятував життя багатьом нашим співвітчизникам.

Слідчий карного розшуку Іван Туз (1920-2002) народився в с. Ясинуватка Олександрійського району. За 25 років служби в органах міліції Олександрії Іван Григорович Туз пройшов шлях від рядового міліціонера до начальника міського відділення карного розшуку.

Його статного, неординарного слідчого та його тачанку, що встигала за кілька хвилин вже бути на місці злочину, як вогню боялися злочинці. Майстерність , проникливість, уміння оцінити обстановку, знання людей – допомагало І.Г.Тузу оперативно встановити злочинця і його місце перебування.

РОМАНОВ Володимир Павлович (12.06.1796, м. Олександрія)

Географ, мандрівник, декабрист. Плавав на фрегаті «Проворный» до берегів Іспанії, у журналі «Отечественные записки» опублікував «Отрывок из походных записок об Испании» (1820). У 1820-1822 рр. здійснив навколоземну подорож на кораблі «Кутузов». Член Північного таємного товариства, друг М. Бестужева та К. Рилєєва. Зробив ґрунтовний опис Дніпра (1857).

Зустрічався з поетом А. Фетом.

Семен Климовський – жив у 18 сторіччі, козак, філософ, попередник Г.Сковороди, пісняр. Написав книгу «О правде и великодушии благодетелей», яку він підніс у 1724 році Петру І. Жив у селі Припутні на території Олександрійщини. Село вже давно зникло, а от пам,ять від нашого славетного земляка залишилась.

(газета «Народне слово» 1996 р. стаття Надії Жахалової, зав.іст.відділом Олександрійського краєзнавчого музею.)

Звучить пісня «Їхав козак за Дунай»

Їхав козак за Дунай,

Сказав: — Дівчино, прощай!

Ти, конику вороненький,

Неси да гуляй.

Постій, постій, козаче,

Твоя дівчина плаче;

З ким ти мене покидаєш —

Тільки подумай!

— Білих ручок не ламай,

Ясних очок не стирай,

Мене з війни зо славою

К собі дожидай.

— Не хочу я нічого,

Тільки тебе одного,

Ти будь здоров, мій миленький,

А все пропадай!

Свиснув козак на коня

— Зоставайся, молода!

Я приїду, як не згину,

Через три года.

Тебе ж, мила, не забуду,

Поки жив на світі буду.

Коли умру на війні —

Поплач обо мні!

Березень 2012 р. Олександрія — столиця винахідників. Перший етап Всеукраїнського конкурсу „Intel-ЕКО України-2012”.

А в номінації „Винахідник року” серед п’яти переможців з усієї України двоє — олександрійці, учні Ліцею інформаційних технологій — Оля Попович та Марина Гришина, які отримали премію Президента України.

Червень 2015 р.

Український школяр здобув бронзу на Олімпіаді геніїв у США за проект, який допоможе отримувати електроенергію з атмосфери. За перемогу українець змагався із двома тисячами молодих винахідників із усього світу.

Десятикласник із Олександрії Кіровоградської області Самуїл Кругляк пропонує добувати електроенергію з іонізованої хмари за рахунок сильного електричного поля, яке випромінюватиметься іонізуючою вежею. Серед іншого ця електроенергія буде дешевою: один кіловат коштуватиме всього три копійки.

Кiлькiсть переглядiв: 338

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.